Avui presento botons de ceràmica.

Com sabeu primer s’han de fer de fang i perquè es puguin utilitzar s’han de posar al forn, d’això s’han diu fer fornades.

Les fornades serveixen perquè el fang i el esmalt que es posa sobre el fang, s’endureixi, perdent tota l’aigua que conte, al mateix temps s’encongeix.

Tot això es per mitjà del calor i es necessita un forn especial que arriba a molta temperatura fins 1.280 a 1.300 graus, segons el tipus de fang.

El esmalt es un producte especial per la ceràmica, està fet a base de minerals, feldespat, zenc, carbonat sòdic, espat fluor, biòxid de titani, sílexs,  quars, i molts més, segons si volem que sigui un esmalt brillant o mate, o transparent u opac, farem servir uns minerals o altres. El color també el dona un mineral metàl·lic, sent ferro, cobalt, coure, crom, manganès, vanadi, níquel.

Les fornades varien segons el forn, hi ha forns de gas, electricitat, llenya i de raku. El temps de cocció també varia segons el fang, fang vermell, pasta blanca, gres, porcellana, refractari. Poden ser des de 8 hores fins a 10h, 12h o mes i el temps de refredat es el mateix.

 

Moltes vegades els nens i les nenes em pregunten si poden coure les peces de fang al forn de casa, la meva contesta es taxativa NO, el forn de casa serveix per coure pizzes, pastissos, carn,… i generalment es cou molt de presa i fins 260 graus com a màxim, mes o menys.

Els forns de ceràmica son especials i la temperatura ha de pujar molt poc a poc, si no el fang poc trencar-se.

 

 

FORNADES
Etiquetado en:        

Deja una respuesta

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.