La Ceràmica Modernista i Lluís Domènech i Montaner

 

La ceràmica modernista i Lluís Domènech i Montaner es el títol de l’exposició que  es va fer a Canet de Mar l’any passat .

Aquesta exposició a La Casa Museu Lluís Domènech i Montaner  era un recull de ceràmiques.

El fons del museu te una riquesa en ceràmiques del propi Domènec, ja que era casa seva i apart hi tenia el seu estudi.

Ara s’ha presentat a la Sala del Jardí  i desprès  s’adaptarà   en un lloc permanent, com es la cuina de la Masia Rocosa de manera continua.

L’objectiu es presentar les ceràmiques del fons del Museu.

 

.

 

Història

 

Primerament hem de recordar que Lluís Domènech i Montaner es casa amb la Maria Roure de Canet i viu a la masia Rocosa. Mes endavant compra la casa del costat i transforma l’espai en una vivenda espaiosa buscant la comoditat i la higiene: cada pis te la seva pròpia funció i es busca la màxima ventilació i il·luminació natural en cada pis hi col·loca un bany, cosa insòlita per la època.

En aquesta exposició es destaca la ceràmica com el  element més característic de l’arquitectura domenechiana.

Es destaca aquesta ceràmica amb la relació amb la ceràmica modernista i els seus antecedents la ceràmica medieval, barroca i la del segle XIX.

 

 

Elements ceràmics en l’arquitectura

 

Primer s’explicarà des de la vesant històrica .L’origen de la ceràmica el podem trobar al Orient Pròxim i Mesopotàmia on es va situar en les primeres manifestacions artístiques, sinó també com a explicació mítica de la creació de l’home en diferents cultures de l’antiguitat,

 

 

Els elements que figuren en l’arquitectura, maons, teules, revestiments i canonades. Des de l’Edat Mitjana fins el final de l’Edat Moderna. Aquest interès per l’historia es centra en que els arquitectes modernistes es fixessin en la utilització de la ceràmica en aquestes èpoques.

La part tècnica i mes senzilla, es el bescuitat, fer una peça de fang i coure-la,donant mes consistència i resistència que no una peça de fang sense coure. Afegint diferents vernissos com el  plom o estany, s’aconseguia l’esmalta’t de la peça i mes impermeabilitat. I a més afegint uns òxids metàl·lics  aportaven color.

Cada centre productor tenia la seva especialitat. Diferents combinacions de colors i diferents tècniques: enrajolat, corda seca i un altre tècnica son els reflexes metàl·lics que varen interessar tan als modernistes.

 

 

 

 

 

 

 

Segles XIX i XX

 

La ceràmica com a funció te dos vessants: pràctic i higiènic i  decoratiu. Com a pràctic i higiènic s’utilitza a les cuines, patis com aïllant contra la humitat o sota els balcons. Pel que fa al decoratiu  per les façanes de les cases.

L’ús de la ceràmica es veu reforçada pels avenços tecnològics de finals del segle XVIII, i que s’imposarà a mitjans de 1860. Maons, rajoles, gerros i escultures decoratives en fang cuit, prenen com a referència estils etrusc, renaixentista, egipci, gòtic,.

A mida que es consolida la demanda, la industria catalana creix per els arquitectes que creen  models exclusius per grans clients i amb això es generen els catàlegs que fan servir les empreses de rajoles.  Estudiant la ceràmica catalana dels segles XIV i XV fan veritables creacions actualitzades. Un factor important va ser la incorporació de grans indústries ceràmiques modernes deixant pas a  una massificació de la industria ceràmica al voltat dels petits tallers amb poca producció. El que es buscava era un producte a un millor preu.

A partir d’aquí també surten industries mes petites per servir a clients també mes petits i empreses de Valencia i Andalusia es consolidem dins el mercat.

 

Els grans arquitectes dissenyen models exclusius pels seus clients mecenes, mentre que les grans fàbriques de Valencia, Sevillà o Catalunya produeixen models mes senzills pel resta de la població.

.

 

 

El tipus de rajola es divers. S’utilitzen “les trepes” que son plantilles fetes dels diferents motius de la rajola i s’apliquen amb pinzell sobre  la superfície. També es pot utilitzar una esponja, un rotllo,…per ser mes econòmica i de més fàcil aplicació per una producció seriada.

Es buscant dibuixants professionals, es copien models d’altres fabricants. S’imprimeixen catàlegs de rajoles i paviments, revistes d’arquitectura, que viatgen per tot arreu.

Però la ceràmica anava mes enllà de l’arquitectura. S’utilitza en els mobles de jardí, també en mobles de fusta fent al·lusió  a la marqueteria com a decoració.

 

Però no tothom tenia el poder adquisitiu de obtenir rajoles de ceràmica. Es varen fer rajoles de cartró i rajoles de ciment amb dibuixos de colors i amb incrustacions de vidre tallat,..pa d’or,,.. a sobre se li afegia una coberta de cristall per fer-la mes resistent, impermeable i higiènica.

 

 

La Ceràmica Modernista i Lluís Domènech i Montaner
Etiquetado en:    

Deja un comentario

Translate »
A %d blogueros les gusta esto: